Un anunci per pensar…

Fa uns anys, 10 diuen, que la marca catalana de cervesa Estrella Damm enceta l’estiu amb un anunci on ompli la pantalla de bon rotllo, de gent jove, de música, de blanc i blaus i de platges paradisíaques a una Mediterrània que, els que vivim ací, sabem quasi inexistent.

Cada any m’agrada veure l’anunci, si, ho reconec. Totalment conscient de la “mentida” que ven l’eslògan “mediterràniament” m’agrada veure’l. I, m’agrada, perque, en el fons, és eixe el Mediterrani que, com diu l’eslògan turístic de la regió de Croàcia, “la Mediterrània tal i com era”, vam tindre una vegada…

Més enllà de concerts de grups indie, però ple d’orquestres a les places i carrers; Més enllà de musics famosos cuinant “arrós sec”, però amb amics musics (qui no ho es vora aquesta mar?) fent el dinar a la caseta de camp. Sense vaixells voltant Menorca, però si rodant la serra d’Aitana, la Serrella, el Benicadell… de poble en poble, dolçaina en ma, a cada festa; Sense tindre vides de pel·lícula, però si pel·lícules que contar cada nit d’estiu a la fresca… Hem anat criant-nos als estius banyats vora mar i creixent nedant als seus rius. Hem pujat al cim per xapar neu a l’hivern. Arribada la primavera, hem caminat les nostres muntanyes fent-se present la mar a l’horitzó i hem pres consciència de ca nostra, del territori on vivíem i fent-lo, si cap, a poc a poc, una mica més nostre.

Perquè… que és “Mediterrània”? Que és l’estiu? I la tardor? o l’hivern? Perqué ens emociona el foc i la pólvora? o el pa amb oli i sal?… on creix l’enyor? “Mediterrània”, i nosaltres ho sabem, és un concepte, una idea, una imatge més enllà del turisme, de les platges o de l’imaginari venut a la publicitat.

La mar, la nostra, la que banya els nostres pobles i dona sentit a les nostres muntanyes, a les nostres vides, s’ofega i, crec que molt encertadament, ens ho conten enguany: “Si volem mantindre la nostra forma de viure. No hauríem de protegir allò que la fa possible?”, diu l’anunci… i jo afegiria: I si no ho fem  nosaltres, qui ho farà?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s