«paisatge d’acollida…»

Poeta, farà un parell d’anys vaig llegir el llibre “La vida secreta de las ciudades”. Allí l’autor, des de la seua experiència, parla de la vida a les grans ciutats, de la migració, dels conflictes urbans, de moral i de l’alienació… Parla de ciutats com Tokio, Nova York, París, Mumbai, la seua ciutat natal. Dins d’aquelles descripcions, d’aquelles històries, vaig trobar una frase d’eixes que t’entren dins, de les que, una vegada llegides, ja no pots traure de tu, de les que son poesia: “cada ciutat té una tristesa pròpia”.

Al llegir-la de seguida vaig pensar en Lisboa. Inevitable. Però es que, a més, unes pàgines mes avant parlava de Lisboa. Parlava de Pessoa. Supose que també inevitable.

Cada ciutat té una tristesa pròpia”. Benidorm, aquests dies, per exemple. Una ciutat de soroll que, de sobte, ha emmudit, ha enfosquit. Tan sols cal mirar, caminar a poc a poc, escoltar-la, per adonar-te’n, per identificar-la. De sobte hi ha una ciutat amb un passeig marítim buit, amb un sol d’hivern que no escalfa i li demana al capvespre un minut més, per intentar-ho, un minut més per aconseguir-ho. Un minut més…

Poeta, en algun moment ho he pensat. Fer la tornada. Agafar un vol i caminar, caminar, caminar, però sé que, en el fons, no ho vull fer, que es millor no tornar.

La cançó diu que “uno vuelve siempre a los viejos sitios donde amó la vida” i huí se que vaig estimar la vida dins d’aquella tristesa, però també sé que jo no soc la mateixa i que la ciutat tampoc ho seria. Que, possiblement, el que va ser aquella ciutat per a mi és ser un paisatge d’acollida, perquè com diu Garcia Montero: “cada tiempo de dudas necesita un paisaje”.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s